Orhangazi Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Orhangazi Ziraat Odası > Ateş Yanıklığı

Ateş Yanıklığı

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Semptomları):
Hastalıktan etkilenen bitki dokuları ateş ile kavrulmuş gibi bir görünüm alır. Sulumsu bir bakteriyel sıvı (ooze) enfekte olmuş dokulardan salgılanır ve hastalık tüm ağaçları öldürebilir. Çiçek yanıklığı çoğunlukla baharda görülen ilk hastalık belirtisidir. Tek bir çiçek ya da tüm çiçek kümesi hastalanabilir. Çiçekler ilk önce suyla ıslanmış gibi bir görünüm verir, daha sonra solar, buruşur ve kahverengi ya da siyaha döner. Bakteriyel etmen daha sonra tüm çiçek aksamını öldürerek sap kısımlarından aşağı doğru ilerler. Enfekte olan genç meyveler de siyaha döner, kurur, buruşur ve dökülmeden ağaca bağlı olarak kalırlar. Sıcak, nemli havalarda bakteriyel bir akıntı enfekteli dokularda görülür. Henüz daha yeşil olan dal ve sürgünlerde de görülen hastalık belirtileri çiçeklerde ortaya çıkan hastalık belirtilerine benzerdir, fakat patojen hızla aşağı doğru ilerler ve bir kaç gün içerisinde enfeksiyon noktasından itibaren 15-30 cm kadar olan kısmını öldürebilir. Enfekteli olan sürgünlerin ya da ince dalların uç kısımları ise genellikle çoban sopası gibi eğilmektedir. Enfeksiyon daha büyük dallarda meydana gelir ise tüm bir dalı kuşatır ve enfeksiyonun yukarısındaki yeşil aksam dallara ve sürgünlere bağlı kalmaktadır. Patojen yanık olan çiçek, dal ve sürgünlerden ana gövdeye doğru ilerleme gösterebilir. Hastalık gelişimine uygun olmayan koşullarda ise hastalıklı dokuların kaidesinde kanserler meydana gelir ve bu kanserlerin büyüklükleri farklı olup, hafifçe çökük ve bazen kabukta oluşan çatlamalar ile kuşatılmaktadır. Hava koşulları tekrar elverişli olmaya başlayınca hastalık etmeni aşağı doğru ilerlemesine devam eder ve tüm bitki hastalıktan ölebilir. 

 

Mücadelesi 
Kültürel mücadele
1. Dayanıklı kültivar kullanımı. 
2. Kış budama zamanlarında hastalıklı kanserler, enfekteli olan dal ve sürgünler hastalık etmeninin bulunmayacağı tahmin edilen yere (30-50 cm) kadar budanmalı ve artıklar imha edilmelidir. 
3. Meyve bahçelerinde böcek kontrolü yapılmalı ve kontrol altına alınmalı. 
4. Meyve bahçeleri iyi drenajlı topraklarda kurulmalı.
5. Meyve ağaçlarında aşırı yeşil aksam oluşturacak aşırı gübreleme ve derin budama gibi uygulamalardan kaçınılmalı. 
6. Budama alet ve ekipmanları dezenfekte edilmeli (Hidroklorür=çamaşır suyu).
7. Dengeli beslemeye önem göstermeli.
8. Yabancı ot olan Crataegus ile mücadele edilmeli.
Kimyasal mücadele
Hastalık etmenine karşın etkili bir kimyasal mücadele hastalığın ortaya çıkmasını etkileyen risk faktörlerine ve hava koşullarına bağlıdır. Meyve bahçelerinde enfeksiyonlar çiçekler açtıktan sonra 15 °C' nin üzerindeki sıcaklıklarda başlamaktadır. Bundan dolayı ilk ilaçlamaya çiçeklenmeden önce başlanmalı ve hava koşullarına ve diğer faktörlere bağlı olarak ilaçlamaya devam edilebilir. Bakir içeren ilaçlardan özellikle gözlerin uçları gümüş renginde görülmeye başlayınca kaçınılmalıdır. Hastalık etmenine karşı bakir terkipli ilaçlar ve antibiyotikler tavsiye edilmektedir.